Hans Sandin: Var finns oppositionen när en total laglöshet får råda av regeringen?

| 6 december, 2021
Dan Eliasson var generaldirektör på MSB – som han utsågs till av Stefan Löfvens regering – innan han i januari i år fick lämna. Foto: Christine Olsson/TT

De politiska utnämningarna av myndighetschefer som utförts under Stefan Löfvens tid vid makten har i hög grad gått till de egna leden, enligt tankesmedjan Timbros granskning av samtliga utnämningar som beslutats mellan 2014 och 2020.

”Regeringen Löfven har i många fall rekryterat tidigare politiker som opolitiska chefer, och har i mycket hög grad utnämnt egna partiföreträdare och nära förtrogna”, skriver rapportförfattaren Adam Danieli.

Bland annat har ”Medlingsinstitutet, Transportstyrelsen, Tullverket, Kustbevakningen, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhälletsfrågor, Statskontoret och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, fått socialdemokratiska statssekreterare som myndighetschefer”, skriver Timbro. Därtill har flera S-veteraner utnämnts till landshövdingar utan att tjänsterna någonsin annonserats ut.

”I vart femte fall har den som fick generaldirektörstjänsten inte sökt den. Samtliga utnämningar har beretts internt av regeringen. Ingen utnämning har motiverats och inget beredningsmaterial har offentliggjorts”, flaggar Timbro.

Tankesmedjan föreslår bland annat inrättandet av en permanent och professionell tjänsteförsörjningsnämnd, som öppet bereder tillsättningar av myndighetschefer och lämnar förslag på lämpliga kandidater. Timbro anser också att Riksdagens konstitutionsutskott bör granska utnämningarna för att garantera deras saklighet.

Hans Sandin

Bulletin


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

3 tankar på “Hans Sandin: Var finns oppositionen när en total laglöshet får råda av regeringen?

 1. ulf

  Bläckfi(s)kens tentakler finns överallt.Den sk oppositionen ,om den ens existerar,verkar fullt tillfreds med utvecklingen förblindade av det bläck som ligger som en tung ogenomtränglig giftgas över hela sveriges samhällsfunktioner.Nån som tror att valet 22 kommer att gå rättvist till ?? 😂😂😂👊🏻

  Svar
 2. Sala

  Inte ens SD verkar intressera sig!

  Bådar gott för uppstickaren NYANS!!!!

  Svar
 3. Anderssonskan

  Det kanske fortfarande är så att många beslut fattas i bastun hos vissa politiska partier.
  Det skulle förklara en del av de senaste årens konstigheter.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.