Larmet: Svenska lagar stoppar framtidens kärnkraft

| 15 december, 2021
Bild: Illustration: Blykalla reaktorer, Adam Ihse/TT, Mostphotos

Experter varnar för att Sverige halkar efter när framtidens små smarta kärnkraftverk snabbt realiseras i land efter land. Tekniken är här, men svenska lagar har inte hängt med. ”Det behövs en översyn av lagstiftning och regelverk i närtid”, säger Anton Steen på Fortum.

Framtidens kärnkraftverk är små och serietillverkas i moduler. Det gör att själva bygget av dem bara väntas ta 2–3 år, och tanken är att de bland annat ska kunna placeras nära stora industrier. Men om Sverige vill hänga med på tåget måste dagens regelverk ändras, menar experterna.

– I den svenska debatten låter det ibland som att små modulära reaktorer skulle vara flera decennier bort men så är det inte. En lång rad länder satsar här och nu och de har höga ambitioner att ha den här typen av reaktorer i drift inom bara 6–10 år, säger Anton Steen, ansvarig för samhällskontakter på Fortum.”

Läs i tidningen näringslivet


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.