Nu blir det dyrt att slänga fimpar och snus på gatan

| 30 december, 2021
Från och med nästa år kan man få böta 800 kronor om man kastar cigarrettfimpar, tuggummi eller godispapper på gatan. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

“Den 1 januari tas undantaget för ringa nedskräpningsförseelse bort från miljöbalken. Då kan den som blir påkommen med att kasta bort en cigarettfimp, en snusprilla, ett kolapapper, ett tuggummi eller liknande dömas till böter på 800 kronor.

Sedan tidigare är det straffbart att slänga glasflaskor, engångsgrillar och andra större föremål omkring sig.

Det blir samtidigt möjligt att avgiftsbelägga producenter för att täcka det allmännas kostnader för hantering av nedskräpat avfall.

Med början den 1 januari införs dessutom en rad åtgärder för att minska användningen av engångsplast.

Framför allt förbjuds bestick, sugrör, ballongpinnar, tops, omrörare för drycker, muggar som består av mer än 15 procent plast, tallrikar samt muggar och matlådor av expanderad polystyren. Den som serverar mat eller dryck i en engångsmugg eller matlåda måste erbjuda kunden möjlighet att få maten eller drycken serverad i ett flergångsalternativ.

Det blir dessutom förbjudet att använda konfetti utomhus.”

Läs mer i Världen Idag


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

2 tankar på “Nu blir det dyrt att slänga fimpar och snus på gatan

 1. ulf

  Är det den sk ” näthatsgranskaren ” som skall befordras till ” fimpspårare ” kanske eller ” kolapappersbeivrare ” Eller de som endast kanske klarar ”de sk lätta jobben ” 🤔 Ja,det är väl kanske en för hög kompetensnivå för en näthatsgranskare men den befattningen kanske kan vidareutbildas via kurser inom S. Annars verkar ju den intelligenta nivån kanske befinna sig på näthatsgranskar nivå.Vilket väl säger det mesta om kompetens och befattningshavare….😂😂😂😂Näthatsgranskaren har övergått till fimpspårare och hittat ny jaktmark blir väl tio minuter i köp Svt nyheterna,som ett sk” scoooop” 😂😂 Till den nivån har Sverige sjunkit till….🙄 Passa Er ! snart jagar de överintelligenta nätgranskarna även fimpbrottslingar,Jak befarar att det är den obefintliga intelligensens återtåg,smyg med skräpet 😂😂😂😂Håll Er borta från djurhållning,det saboterar bara den sk ” plattformen ” ,nä vanligt folks åsikter är målet.Dårarna tror att man ändrar hjärnan för vad en sk ” näthatsgranskare ” lyckas gräva fram ,tyvärr vi tycker ändå precis lika alla som berörs i Sverige.Tanken lever hos vanligt folk 👊🏻👊🏻Det gäller att focusera på Sveriges största problem,eller hur Morgan J.Ring Åkesson så får du fler gamla tips som är aktuella än idag efter tio år och mer….🤯🤯

  Svar
 2. Göran

  ..och nu kan man därför inrätta ett antal nya myndigheter, Cigrettfimpnedsmutsningssmyndigheten, Godispappersnedskräpningsmyndigheten, Snusföroreningsmyndigheten och Tuggummiklisterskräpsmyndigheten med många anställda för att verkligen se till att det nya regelverket efterlevs.
  För att inte tala om Plastpolismyndigheten som om några år kommer att ha lika många anställda som Skatteverket för att kontrollera efterlevnaden hos diverse månglare så att de verkligen erbjuder alternativ till sugrör i plast.
  Riktiga valvinnare allesammans för det kommer att förbättra arbetslöshetssiffrorna rejält.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.