Granskningsnämnden legitimerar SR/SVT:s opartiskhet och osaklighet

| 1 januari, 2022
Lagen ger grönt ljus åt röd rapportering. Wikimedia.

En fem år gammal opinionsundersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Timbro 2014 visar att (utav 1 171 tillfrågade) bara 15 procent av Alliansväljare upplever public service-medierna som helt opartiska. Utav SD:s sympatisörer var motsvarande siffra enbart 10 procent. En massiv borgerlig opinon är alltså missnöjd med SR/SVT. 

Man måste därför fråga sig hur den sk Granskningsnämnden fungerar. Om man ser på anmälningsfrekvensen – dvs i praktiken det missnöje som artikulerats mot SR/SVT:s journalister – så är frekvensen fällande beslut förbluffande låg. Av 1446 anmälningsärenden hos Granskningsnämnden det aktuella året resulterade alltså bara 5 procent till att programinslaget fälldes, eller friades med viss kritik. Av 1446 anmälningar friades med andra ord hela 95 procent eller så avskrevs de (dvs ärendet prövades inte ens i sak).

Den mycket låga frekvensen fällande avgöranden måste bero på en avgrundsdjup klyfta mellan en kritisk allmänhet och Granskningsnämndens beslutsfattare. Det finns med andra ord en mekanism för fortlöpande bortsortering av kritik mot SR/SVT. Även om gissningsvis hälften av anmälningarna är svagt grundade så måste rimligtvis relevant kritik ha framförts i mer än de bara de 5 procent fall som faktiskt fällts. 

Bortsorteringen måste rimligtvis ske systematisk via nämndens föredraganden och/eller dess beslutsfattare. Förmodligen har de personer som utreder och föredrar anmälningar ett viktigt ansvar för det extremt låga antalet fällande beslut. 

Men ändå vilar ett tungt ansvar förstås på de personer som är satta att döma i de ärenden som nått nämnden. Nämnden består av en ordförande – normalt en extraknäckande HD-domare – samt sex ledamöter och fyra ersättare, vilka samtliga utses av Regeringen. Den politiska makten väljer med andra ord de personer som ska döma i dessa politisk känsliga ärenden! 

Märk att vid sidan av ordföranden är övriga ledamöter normalt icke jurister, i stil med journalister eller chefer inom medieindustrin. Man kan därför säga att majoriteten är medlemmar av journalistkåren,. Alltså män och kvinnor som ska fatta beslut i ärenden som rör kritik mot det egna yrket. Alla som sagt handplockade av Regeringen. 

Min slutsats är därför klar. Granskningsnämnden fungerar som ett organ för legitimering. Funktionen är att bekräfta att allt i huvudsak står väl till i en public service som i betydande utsträckning bryter mot lagens krav på oberoende och saklig rapportering. 

Därför måste en kommande borgerlig Regering ändra den aktuella lagstiftningen. Som den fungerar idag ger den grönts ljus till en konsekvent röd rapportering. Detta är inget annat än otillständigt i ett Sverige som vill kalla sig rättsstat. 

Torsten Sandtröm, professor emeritus i civilrätt vid Lunds universitet

anti-pk-bloggen

MIn blogg baseras på följande text av den moderate riksdagsmannen Måns Cederberg. https://www.dagensmedia.se/experter/debatt/granskningsnamnden-ett-spel-for-gallerierna-6536299


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

2 tankar på “Granskningsnämnden legitimerar SR/SVT:s opartiskhet och osaklighet

 1. Christer

  Jävla Ungern och Polen som inte vill följa EU reglerna beträffande fri press .
  -Va?? Var det i Sverige . Herregud.
  Nu halkar glorian på sniskan .

  Svar
 2. Göran

  Och då talar vi ändå inte om att Granskningsnämnden behöver ta hand om anmälningar av den låga kvalitén på de utsända programmen. Jag tänker på de dagliga inslagen i Rapport/Aktuellt när reportern “slumpmässigt” haffar herr eller fru X (eller något annat nytt socialt men ännu inte biologiskt verifierat kön som personen identifierar sig som) på gatan och frågar vad han eller hon eller…tycker om….Dessa slumpmässiga “haffningar” skall ni googla namnen på. Det finns påfallande länkningar till att de ofta(st) beskrivs som (eller identifierar sig som, LMAO) aktivister/vänstersympatisörer/aktiva vänsterpolitiker. Vilken tur de har på SVT att de så ofta råkar på rätt människor på rätt plats vid rätt tidpunkt och med rätt SVT åsikter.
  För mig påminner dessa inslag mycket om den reklam från Spelbolag X med en vinnare som uttalar sig i reklamsnuttar på t.ex. Radio Riks på temat: “Jag hade aldrig spelat förr och så spelade jag och vann 33 miljoner och då spelade jag en gång till och denna gången vann jag 20 miljoner”.
  Beloppen hittade jag på, men reklamen återkommer lite då och då.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.