‘Pandemisiffror’ DEL 1: 15.300 ‘coronadöda’ innebär 1 avliden per 667 invånare i befolkningen – är DU ‘riskmedveten’ eller ‘skrockfull’?

| 2 januari, 2022

Siffror är ofta ‘abstrakta’ och svåra att förhålla sig till.

‘Konkretion’ kan vara nödvändigt.

‘Riskaversion’ (dvs motvilja att ta risker) och ‘skrock’ (dvs vidskepelse) kan ses som ‘två sidor av samma mynt’. Den förra kan baseras på en s k ‘kalkylerad risk’, medan den senare på ‘upplevd risk’.

Det är alltså skillnad på att vara ‘riskmedveten’ och ‘skrockfull’.

Några ‘siffror’ kopplat till pandemin följer för att få perspektiv på ‘farsoten’ som ‘coronaviruset’ orsakat i världen.

(i) Sveriges befolkning är cirka 10.400.000 (HÄR).

(ii) Av dessa har drygt 15.300 avlidit som en följd av ‘coronaviruset’ (HÄR).

(iii) Det motsvarar 1,5 promille eller 1,5 ‘coronadöda’ per 1.000 invånare baserat på hela befolkningen.

Det innebär således EN avliden per 667 invånare i befolkningen som en följd av ‘coronaviruset’.

Då skall man komma ihåg att 75% av befolkningen i Sverige hittills varit väldigt förskonad från ‘coronadöd’ under pandemin.

Det betyder att 1 per 667 är en missvisande ‘siffra’ även om den stämmer ganska väl överens med antalet ‘coronadöda’ globalt.

Globalt har nästan 5,5 miljoner avlidna bekräftats  (HÄR), men uppskattningar antyder att det kan åtminstone vara det dubbelt så många (HÄR), dvs cirka 11 miljoner. Världens befolkning är cirka 7,9 miljarder (HÄR).

Det innebär att antalet avlidna som en följd av ‘coronaviruset’ ‘ mellan ‘tummen och pekfingret’ är 0,7-1,4 promille av världens befolkning.

Fortsättning följer om ‘pandemisiffror’ DEL 2…

Göran Svensson är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.

1 En tanke på “‘Pandemisiffror’ DEL 1: 15.300 ‘coronadöda’ innebär 1 avliden per 667 invånare i befolkningen – är DU ‘riskmedveten’ eller ‘skrockfull’?

  1. Patria Amissa

    Gå in på SCB och ta fram siffror för befolkningsmängd samt det antalet döda för perioden 2000-2020. Räkna sedan fram kvoten döda/befolkningsmängd för alla dessa 20 år (notera att befolkningsmängd de sista 5 åren är för lågt räknade då vi har hundratusentals illegala i landet, men det struntar vi just nu). Du kommer då att finna att 2020 var det 14:e dödligaste året under 2000-talet. Du kan enkelt göra detsamma för alla länder i väst samt även globalt eftersom det är publika data – du kommer att få snarlika resultat överallt. Fundera på varför det inte har utropats en pandemi för de 13 år som uppvisar högre dödlighet (förutom för svininfluensaåret 2009). Fundera sedan på varför västvärlden uppvisar en överdödlighet från ca halvvägs in i 2021 och framåt, när en överväldigande majoritet har vaccinerat sig. Slutligen, fundera över korrelationen att ju högre vaccinationsgrad, desto högre överdödlighet.
    Extrauppgift: CDC har gjort en uppskattning att antalet döda AV Covid19 i USA uppgår till ca 4-6% av gruppen döda MED Covid19. Räkna för skojs skull vad denna procentsats betyder för antal döda AV Covid19 i Sverige (ca 8700 år 2020 och ca 6600 för 2021) och jämför dessa tal med andra av SCB redovisade dödsorsaker.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.