En energiminister som bluffar

| 11 januari, 2022
Bild: Wikimedia.

Vad kostar det egentligen att producera en kWh vind- respektive kärnkraft? Frågan är högst relevant efter att en lurendrejare till miljöminister i SVT lanserat pris på 30 öre för vindkraft respektive en krona i den nytillverkade finska reaktorn Olkiluoto 3. 

Johan Montelius från Tekniska högskolan KTH benar upp saken förtjänstfullt i den alltid läsvärda Klimatupplysningen.se, se länken nedan. Resultatet blir att minister Farmanbar inte alls far fram bra, utan far med osanning då han lanserar priser på 0,3 för vindkraft och 1 krona per kWh kärnkraft. 

Vad gäller vindkraften så hävdar t o m Energimyndigheten ett något högre pris på 0,4- 0,5 kronor per kWh. Så redan i starten ser vi något av en sossebluff. Viktigare är att energiministern inte nämner att vindkraften subventioneras med mångmiljardbelopp. Kanske har staten bidragit med sammanlagt 100 miljarder under åren. Du och jag betalar alltså över skattsedeln en god del av vindkraften, så det är inte att undra på att priset kan hållas ned – ifall det väl blåser…. 

Farmanbar far också med osanning om den nya finska reaktorns kWh-pris. Mer än en krona påstår den nyligen inkvoterade regeringsledamoten. Montelius svarar: 

Staffan Qvist beskrev i våras i en artikel i Second Opinion varifrån dessa överdrivna siffror kommer ifrån. Istället för att lita på en sammanställning som nyhetsbolaget Bloomberg gjort för att få uppmärksamhet så har Staffan titta på vad räkenskaperna för TVO som äger kärnkraftverket säger. Tittar man i deras böcker finner man siffran 42 euro per MWh vilket motsvarar 43 öre/kWh.

Montelius slutkläm om den finska reaktorn är en skön sång:

Olkiluoto 3 har kostat TVO dryga 50 miljarder; vi elkonsumenter har genom elcertifikat subventionerat utbyggnaden av Svensk vindkraft med det dubbla. Vindkraften i Sverige producerar ca 28 TWh per år men naturligtvis bara när det blåser. Olkiluoto 3 kommer producera ca 12 TWh per år och då planerbart 24 timmar om dagen, sju dagar i veckan i åttio år**. När Farmanbar talar om vad subventionerad vindkraft kostar så kan man fundera över vad elen från ett subventionerat Olkiluoto 3 skulle landa på? Vad är driftskostnaderna för ett kärnkraftverk när vi räknat bort kapitalkostnaden – 10 öre/kWh?

Sådan är sossarnas slappa och vinklade debattstil. Ministern bör därför ansöka om namnbyte till Farmandåligt. Och svenska medier sväljer hans bete med hull och hår. Bidragen till vindsnurrorna förtigs. Och kärnkraften förtalas. Varför inte göra som Montelius och Klimatupplysningen? Upp med papperna på bordet!

Torsten Sandström 

**Ps! En vindsnurra uppges ha en livslängd på omkring 20 år.

Torsten Sandström, professor emeritus i civilrätt vid Lunds universitet

anti-pk-bloggen


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

4 tankar på “En energiminister som bluffar

 1. ulf

  ” Public Service ” och svenska medier helt utan självrespekt rapar ikapp när det gäller att vinkla energi frågorna .De har som vanligt noll trovärdighet.
  I ett normalt land hade de med stolthet presenterat fakta om inte annat så för Sveriges och Svenskarnas skull samt hedrat sanningen och egna påvisade kunskapen !I stället hyllar man helt uppenbar okunskap 😂
  Lögnhal(s)arna saknar som vanligt helt äkta kunskap,men det räcker tydligen med att ljuga som vanligt.Eller är det för få Abf kurser ? Inom lögnhal(s)arna kan man till och med bli minister utan någon grundläggande kunskap alls.Beviset finns i de senaste utnämningarna och tidigare samt förfallet i landet som bara tilltar.
  Det är rent löjeväckande inkompetens som de utan att tveka glatt visar upp🙄🙄🤯och nu senast en virrigt yrande fullkomligt okunnig energiminister.Det finns många kompetenta utbildade människor i Sverige,ingen av dem finns dock i socialist eller mp leden.Där härskar de obildades sorgliga skara,de som pratar utan att veta om vad ! 😂😂Tom vi vanliga svenskar ser rakt igenom okunskapen och det eviga okunniga pladdret……ett rent yrande spektakel till sk ministrar.De skäms inte heller……….trots sin låga nivå.

  Svar
 2. Göran

  Ny text till “Bjällerklang”:

  Cash a jar, cash a jar, cash a cash a jar
  Cash a jar, farm an bar, cash a cash a jar
  Cash a jar, cash a jar, cash a cash a jar
  Cash a jar, farm an bar, cash a cash a cash a jar

  FRITT översatt till ärans och hjältarnas språk:
  Köp en burk, kontant en burk, kontant kontant en burk
  Köp en burk, gård och bar, kontant kontant en burk
  Köp en burk, kontant en burk, kontant kontant en burk
  Köp en burk, gård och bar, kontant kontant kontant en burk

  Sens moral: köp inte burken i säcken.

  Svar
 3. Sven Ruin

  Det finns en risk att många i Sverige inte förstår den otroliga utveckling som sker inom förnybar energi och att svenska investerare skräms bort från vindkraften om en överdrivet negativ bild målas upp av den. Vi svenskar skulle behöva äga fler vindparker själva, tycker jag som arbetar med med vindkraft. Vindkraftanläggningarna i Sverige ägs till väldigt stor del utländska investerare, som har en god förståelse även från andra marknader. Jag har bland annat arbetat med kalkyler för en utländsk investerare, inför planerat köp av vindprojekt i Sverige. Kostnaden på elproduktionen från vindkraft beror på ett flertal faktorer, speciellt på medelvindhastigheten på platsen. Storleken på projektet är också viktig för kostnadseffektiviteten. Därför kan olika uppgifter förekomma om produktionskostnaden. 30 öre/kWh är en rimlig siffra för storskalig vindkraft (utan subventioner).

  Svar
 4. Göran

  Absolut mycket vindkraft på platser som inte stör människor och som minimerar livsfaran för de fåglar som finns i området. Denna vindkraft kan t.ex. till stor del användas när den inte behövs akut för att tillverka vätgas billigt. Vätgas som sedan kan driva t.ex. vätgasbilar (som jag bedömer är framtiden och som inom ca 10 år kommer att ha konkurrerat ut el-bilen) eller att tillverka vätgasen bara som ett sätt att lagra energi. Men som en del i direkt-/akutleverans av el till industri och hushåll känns det för mig som ett stort feltänk att förlita sig på vindkraft.
  Det blir riktigt motsägelsefullt när t.ex. el-bilar måste laddas med el från Karlshamns kolkraftverk.
  Rätt utnyttjad som en kraftkälla som är “bra-att-ha” för långsiktig vätgastillverkning är vindkraft perfekt i alla avseenden.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.